top of page
Zoeken
  • ondersteboven

Volg onze zoektocht

Bijgewerkt op: 22 jun. 2020

Wekelijks geven wij jullie een update over onze voortgang en de publicaties waar we mee bezig zijn. Wat komen we tegen? Waar zijn we verbaasd over? Wat doen we als we even vastlopen? Zo weten jullie waar we mee bezig zijn!


De laatste week voor Redactie Ondersteboven is aangebroken. In deze laatste podcast belt Pim met Sander, Tirza en Joël. Hoe hebben zij het werk voor Redactie Ondersteboven ervaren?


Sander vond het een bijzondere ervaring om alles ineens online te moeten doen. De redactie heef elkaar 6 weken lang niet fysiek gezien. Toch ging het samenwerken eigenlijk heel goed. Voor de laatste publicatie (de podcast ‘Een dag uit het leven van’) sprak hij Bobby, een jonge man die tinnitus heeft. Dit was een heel heftig verhaal, Sander vond het bijzonder dat hij dat wilde delen. Hij kwam er samen met Lisette ook achter dat veel mensen die tinnitus hebben toch op zoek zijn naar een oplossing, terwijl die er medisch gezien niet is. Het gaat bij tinnitus echt om het accepteren van de piep. Hij vond het dan ook best wel eens lastig om met zulke mensen in gesprek te gaan, want het is heel menselijk dat je naar een oplossing zoekt, maar wat als die er niet is? Dat raakte hem toen hij zich in dit onderwerp verdiepte.


Tirza heeft zich de laatste weken veel met de website bezig gehouden, ze zorgde ervoor dat de publicaties elke week weer verzorgd op de site stonden. Ze vond het heel leuk omdat ze er haar creativiteit in kwijt kon. Tijden het werken in de redactie ervaarde ze veel positiviteit van de mensen die ze benaderde, mensen wilden vaak meewerken en dat vond ze prettig. Dit maakte dat je snel in de cultuur belandt en je je kunt verplaatsten in de mensen. Dit was namelijk niet altijd makkelijk, je mengt je tussen mensen met letsel, maar je hebt het zelf niet, daarom hielp de openheid van de mensen wel, zo kon je ze toch beter begrijpen.

Joël ervaarde het werken in de redactie vooral als heel leerzaam. Zijn interview met Erwin hout vond hij heel bijzonder, deze man was heel open. Hierdoor was het een heel inspirerend interview.


Bedankt voor het luisteren!

Afgelopen week heeft de redactie de portret interviews afgenomen. In deze podcast vertellen we hoe dit ging en wat we ervan leerde. Pim en Joël interviewden Erwin Hout, hij kreeg door zijn ongeval een dwarslaesie en hij heeft hen verteld hoe zijn leven na het ongeval er uit is komen te zien. Pim belt ook Lisette en Judith om hen te vragen hoe hun interview ging. Lisette en Sander interviewden René van der Wilk. René begeleidt mensen met tinnitus en is ook psycholoog. Door hem te interviewen kregen Lisette en Sander nog meer begrip voor mensen met tinnitus. Dat was ook de ervaring van Judith en Tirza. Zij hielden een interview met een vrouw die niet aangeboren hersenletsel heeft. De vrouw wilde anoniem blijven, maar vertelde in een emotioneel gesprek aan Tirza en Judith welke strijd ze voert en hoe ze probeert naar acceptatie te zoeken. Ook zij gaven aan dat ze door het portret te maken nog meer begrip konden krijgen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ondanks dat het gesprek telefonisch moest plaatsvinden durfde de vrouw die ze interviewden zich echt open te stellen, dat vond Judith heel mooi en bijzonder. Als afsluiter leest Lisette een gedicht voor dat Sandra met haar deelde toen ze contact met elkaar hadden. Dit gedicht maakte Sandra zelf, ze noemt haar tinnitus ‘Tinus’, ze werkt zelf als contactclown in de zorg en schreef het volgende:

Ik plak mijn neus op

Ik stap in mijn clown

Tinus gaat mee

Ik zet hem opzij

De clown in mij

Lacht hem uit

Jij doet niet mee

Tinus probeert het wel

Aandacht krijgen

Maar hij heeft concurrentie

Van vele anderen

Ik lach hem uit

Jij doet niet mee

Hij accepteert

En wacht zijn tijd af


Volgende week een nieuwe update!

Een nieuwe week, een nieuwe podcast! Dit keer belt Pim met Joël. Hij maakte deze week een vlog waarbij iemand met niet aangeboren hersenletsel een dag in het revalidatiecentrum filmt. Deze vlog monteerde hij tot een geheel, deze kun je nu terug vinden op de site. Naast zijn eigen proces deze week, vertelt Joël ook waar de rest zich mee bezig heeft gehouden. Lisette is druk geweest met het maken van haar eigen podcast. Dat was goed gelukt, alleen kwam ze online wat hobbels tegen. In een facebook-groep waren er wat nare reacties gekomen op een vraag die ze stelde. Ze vertelde aan Joël dat ze daar wel van heeft geleerd, zulke reactie moet je niet al te persoonlijk nemen, dus dat was uiteindelijk toch heel leerzaam. Sander probeerde deze week in contact te komen met een audioloog, dat is hem nog niet gelukt. Wel sprak hij met meerdere professionals. Ook Judith is hard aan het werk, zij werkte aan een gedicht over mensen met niet aangeboren hersenletsel. Zij sprak met mensen die dit hebben over hoe zij hun letsel ervaren. Tirza ontving deze week het boek ‘Klap’ van de schrijfster Christine Kliphuis. Hierdoor raakte Tirza geïnspireerd en schreef daar ook een gedicht over. Zij en Judith zijn lekker bezig, ze hebben zelfs al een interview kandidaat geregeld die zij volgende week gaan interviewen. Er staan dus nog een hoop mooie dingen te wachten. Pim maakte deze week ook een podcast, op een verhalende manier hoor je daar het verhaal van iemand die een motorongeluk kreeg. Iedereen heeft dus in de items op zijn eigen manier een inkijkje proberen te geven in het leven van mensen met letsel. Tot volgende week!

Deze week belt Pim met Lisette. Zij vertelt dat ze bezig is met de explainer die deze week online komt. Momenteel zijn ze vooral bezig in de onderzoekende fase, waar lopen deze mensen tegen aan, wat houd hen bezig? Op deze vragen zoeken ze een antwoord.

Lisette duikt op het onderwerp tinnitus en ze komt dingen tegen die ze nooit had verwacht. Pim vertelt dat de mensen die hij spreekt heel positief in het leven staan en juist door hun ongeval of ziekte een omslag in hun leven hebben gemaakt. Ze komen zo allebei dingen tegen die hen verbazen. De huidige situatie maakt dat je helaas niet op bezoek kunt bij mensen. Beiden vinden dat lastig in het contact dat je hebt. ‘Het is lastig dat je moet bellen, je mist daarin een stukje contact en connectie. ’ Desondanks lukt het aardig om via internet mensen te spreken.

Even voorstellen! Wij zijn zes journalistiek studenten die de komende weken zich gaan verdiepen in lichamelijk letsel. Pim en Joël vertellen dat we erg geïnteresseerd in het onderwerp en hebben allemaal onze eigen invalshoek gekozen. Dit doen we niet alleen door artikelen te schrijven, we willen graag op een zo creatief mogelijke manier de verhalen vertellen. We zijn deze week van start gegaan en staan nog aan het begin van deze reis. Persoonlijke contacten, Facebook-groepen, forums en ervaringsdeskundigen helpen ons om wegwijs te worden in het onderwerp.

Volgende week volgt een nieuwe update!



49 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Maart 2018

Comments


bottom of page